Pečená ukrajinská paštika
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
 - 180 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 500 g Játra vepřová
 - 300 g Kompot brusinkový
 - 200 g Anglická slanina
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Muškátový květ
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Cibule
 - 7 ks Hřebíček
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 810 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 636 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 365.4 mg
 - Draslík 415.1 mg
 - Vláknina 5015.2 mg
 - Vitamín A 5015.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 54 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z mouky, 60 g másla, kyselé smetany, vejce, cukru a špetky soli připravíme těsto, které rozválíme na 2 placky o síle 5 mm. Anglickou slaninu pokrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
Nastrouhanou mrkev podusíme spolu s nasekanou cibulí na slanině, poté přidáme na kostičky pokrájená játra, opečeme a dusíme do měkka. Směs umeleme, přidáme máslo, trochu mléka, osolíme, okořeníme tlučeným hřebíčkem, muškátem i pepřem a důkladně promícháme.
 - 
                                3
Jednu placku těsta poklademe plátky anglické slaniny, na slaninu rozložíme játrovou směs, potom znovu plátky slaniny, vše přikryjeme druhou plackou. Okraje placek dobře smáčkneme, povrch potřeme mlékem, propícháme vidličkou a dáme péci do trouby při teplotě 180°C. Pečeme do zlatova, hotovou paštiku uložíme do chladu alespoň na hodinu.
 - 
                                4
Paštiku rozdělíme na porce a podáváme s brusinkovým kompotem.