Dršťky s cizrnou
Suroviny
- 350 g Cizrna
 - 800 g Dršťky vařené
 - 250 g Klobása Chorizo
 - 400 g Rajčata
 - 200 g Jitrnice domácí
 - 170 ml Olej bodlákový
 - 810 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Chilli paprička
 - 2 ks Bobkový list
 - 8 ks Hřebíček
 - 20 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 6 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2054 kcal
 - Sacharidy 216 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 673 mg
 - Bílkoviny 88 g
 - Uhlovodany 207 g
 - Cholesterol 369 mg
 - Draslík 3924 mg
 - Vláknina 143254 mg
 - Vitamín A 143254 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 78.1 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 69.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cizrnu namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Slijeme, propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Na prudkém ohni přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 30 minut, do změknutí. Slijeme, a propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                2
Dršťky potopíme na 10 minut do vody, propláchneme a slijeme. Nakrájíme na 5 cm velké čtverce. Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud cibule nezesklovatí. Přimícháme dršťky, nasekané papriky, na kolečka nakrájené klobásy, víno a přivedeme k varu. Přidáme konzervovaná rajčata, tymián, protlak, chilli, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl, dle chuti. Nakonec vložíme na kolečka nakrájené jelítka a pečeme zakryté v předehřáté troubě na 160°C 1-2 hodiny, až dršťky změknou.
 - 
                                3
Vyndáme z trouby, odstraníme bobkový list, přidáme cizrnu a dusíme ještě 10 minut pod pokličkou. Podáváme posypané nasekanou italskou petrželkou.