Koroptví polévka s listy vinné révy
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 100 g Vinné listy
 - 200 g Koroptev
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 0.5 kávová lžička Česnek sušený
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Kardamom
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno červené
 - 7 dl Voda pitná
 - 0.5 dl Víno madeira
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 119 g
 - Sodík 677 mg
 - Bílkoviny 85 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 308.5 mg
 - Draslík 1439.2 mg
 - Vláknina 24183.5 mg
 - Vitamín A 24183.5 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 101.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté listy vinné révy drobně pokrájíme. Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nastrouháme.
 - 
                                2
Koroptví prsa omyjeme, osušíme, pokrájíme na nudličky, které v hrnci orestujeme na olivovém oleji dozlatova.
 - 
                                3
Maso ochutíme solí, bílým pepřem, 1 lžičkou citronové kůry, prolisovaným česnekem, promícháme a zalijeme 0.5 dl červeného vína a 0.5 dl vínového bujonu. Přidáme pokrájené listy z vinné révy a polévku pomalu vaříme 10 minut.
 - 
                                4
Nakonec dochutíme 1 špetkou nového koření, 1/2 lžičkou citronového pepře, mletého kardamomu a podáváme.
 - 
                                5
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
 - 
                                6
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                7
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                8
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.