Divoká kachna pečená na víně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Pomerančová kůra
- 200 ml Kompot brusinkový
- 350 ml Víno červené
- 400 ml Voda pitná
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 3 ks Nové koření celé
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Kachna divoká
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 409 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 17 g
- Sodík 188 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 24.2 mg
- Draslík 287.6 mg
- Vláknina 7784.1 mg
- Vitamín A 7784.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachnu řádně očistíme, omyjeme, osušíme a potřeme vně i uvnitř solí a pepřem. V pekáči na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
-
2
Na základ položíme kachnu, přidáme zbylé koření, oloupaná, na plátky nakrájená jablka bez jádřinců, na kousky nakrájenou kůru z půlky pomeranče, podlijeme polovinou vína a horkou vodou a v troubě pod poklicí dusíme. Během dušení kachnu poléváme výpekem a podle potřeby podlijeme horkou vodou.
-
3
V mezičase připravíme brusinkovou omáčku. V rendlíku z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji vodou, dobře rozšleháme a provaříme. Když je kachna pečená, přidáme přecezenou šťávu z kachny, brusinkový kompot, rybízovou marmeládu, strouhanou citronovou kůru a promícháme.
-
4
Po tři čtvrtě hodině sejmeme poklici a kachnu v troubě dopečeme. A opět poléváme výpekem a zbylým vínem. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče, naporcujeme a držíme na teple.
-
5
Servírujeme s připravenou omáčkou.