Jelení plátky s ovocnou omáčkou s houbami
Suroviny
- 80 g Cibule
- 80 g Máslo čerstvé
- 600 g Houby čerstvé
- 120 g Lesní plody - mražené
- 850 g Jelení maso
- 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Víno červené
- 50 ml Olej rostlinný
- 50 ml Martell cognac
- 15 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Koření Zvěřina
- 1 kávová lžička Houbové koření
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 873 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 57 g
- Sodík 330 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 265.1 mg
- Draslík 1450.2 mg
- Vláknina 11867.8 mg
- Vitamín A 11867.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Maso z jeleního hřbetu nakrájíme na plátky, naklepeme, posypeme solí a divokým kořením, zakapeme slunečnicovým olejem, koňakem a pod fólií necháme v chladničce alespoň 3 hodiny marinovat. 
- 
                                2Houby očistíme a hrubě nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky, petrželovou nať usekáme nahrubo. Lesní ovoce opereme a necháme okapat. 
- 
                                3Na másle zpěníme cibuli, přidáme houby, sůl, houbové koření a zhruba 40 minut na mírném plameni vaříme, až odvaříme všechnu vodu z hub. Dušené houby zalijeme smetanou a vaříme, až omáčka zhoustne. Nakonec vmícháme petrželovou nať. 
- 
                                4V mezičase v rendlíku uvaříme omáčku z lesního ovoce, které zasypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme hřebíček a na mírném plameni necháme rozvařit. Poté je propasírujeme, zalijeme vínem a vaříme, až omáčka zhoustne. 
- 
                                5Jelení plátky zprudka smažíme na oleji zhruba 8 minut po obou stranách. 
- 
                                6Maso podáváme s houbami, přelité ovocnou omáčkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        