Zaječí stehna načerno
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
 - 40 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 70 g Mrkev kořen
 - 100 g Povidla švestková
 - 30 g Perník
 - 70 g Petržel kořen
 - 50 g Máslo přepuštěné
 - 300 ml Víno červené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Tymián čerstvý
 - 2 ks Rozmarýn čerstvý
 - 4 ks Zaječí stehna
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Vývar drůbeží
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 1010 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 10.2 mg
 - Draslík 490.8 mg
 - Vláknina 12968.2 mg
 - Vitamín A 12968.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěná zaječí stehna osolíme a opepříme. Dáme je do mísy, přidáme snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. M9su přikryjeme a maso necháme odležet nejlépe až do druhého dne.
 - 
                                2
Ve větším kastrolu rozpustíme přepuštěné máslo a stehna na něm po všech stran opečeme. Vyjmeme a dáme stranou.
 - 
                                3
Na výpeku ze stehen orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, potom přidáme švestková povidla, přilijeme vývar a promícháme. Do kastrolu vrátíme opečená stehna a zvolna je dusíme asi 2h do změknutí (maso můžeme dusit i v troubě, asi při 150 °C).
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme a ještě propasírujeme přes jemný cedník. Nakonec ji zahustíme nastrouhaným perníkem a zašleháme do ní studené máslo.