Bažant s jablky a kaštanovým pyré
Suroviny
- 500 g Jablka
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 250 g Kaštanové pyré
 - 125 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 250 ml Vývar slepičí
 - 225 ml Víno jablečné
 - 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 kg Bažant obecný
 - 4 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 1007 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 222.6 mg
 - Draslík 809.1 mg
 - Vláknina 10412.5 mg
 - Vitamín A 10412.5 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, dužinu nakrájíme
 - 
                                2
na dílky a podusíme na másle. Nesmí však příliš změknout!
 - 
                                3
Bažanta omyjeme, osušíme, na povrchu i zevnitř potřeme solí. Prsíčka obložíme plátky slaniny a převážeme kuchyňskou nití. Bažanta osmažíme v oleji a pod pokličkou dusíme asi 60 minut. Občas přilijeme trochu vývaru.
 - 
                                4
Bažanta vyjmeme, kuchyňskou nit odstraníme, maso naporcujeme a uložíme do tepla. Ve vypečené šťávě postupně prohřejeme kaštanové pyré a jablka na ozdobení bažanta.
 - 
                                5
V pekáči povaříme jablečné víno a zahustíme škrobem. Ochutíme smetanou, solí a pepřem. Bažanta zalijeme omáčkou a podáváme s kaštanovým pyré a jablky.