Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí
Suroviny
- 100 g Borůvky
 - 150 g Cibule
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 800 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Mrkev kořen
 - 25 g Sůl
 - 30 g Droždí
 - 100 g Petržel kořen
 - 80 g Perník
 - 50 g Džem borůvkový
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 200 ml Víno bílé
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 0.5 kávová lžička Jalovec
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 4 ks Bažantí stehno
 - 1 ks Citrony
 - 3 ks Kedlubna
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1487 kcal
 - Sacharidy 249 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 3450 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 106.9 mg
 - Draslík 902.1 mg
 - Vláknina 28131.8 mg
 - Vitamín A 28131.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 89.2 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a
 - 
                                2
vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut.
 - 
                                3
Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme.
 - 
                                4
Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem.
 - 
                                5
Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme.
 - 
                                6
Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme.