Zvěřinový vývar po sečuánsku
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 250 g Zelí hlávkové bílé
- 20 g Zázvor celý
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 80 g Houby enoki
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Chilli omáčka
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 607 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 132 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 133.5 mg
- Draslík 1532.1 mg
- Vláknina 34494.7 mg
- Vitamín A 34494.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 124.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Oloupeme a omyjeme zázvor s česnekem a obojí nasekáme najemno. 
- 
                                2Čerstvé houby enoky (penízovka sametonohá) omyjeme a pokrájíme. 
- 
                                3Chilli papričku omyjeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na jemné kolečka. Vše v míse smícháme a dáme stranou. Zelí nakrájíme zešikma na tenké proužky. Cibulku nakrájíme též zešikma na tlustší kolečka. 
- 
                                4V hrnci si rozpálíme olej s máslem a všechnu zeleninu krátce restujeme. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, dáme do něj pokrájené uvařené jelení maso, houby, chilli omáčku, sojovou omáčku a vaříme přibližně 7 -10 minut. 
- 
                                5Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou. 
- 
                                6Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        