Zvěřinový vývar s ledvinami
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 800 g Srnčí maso
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 2 špetka Zázvor mletý
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Mléko polotučné
- 3 cl Víno madeira
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 15 g
- Sodík 470 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 167 mg
- Draslík 1476.6 mg
- Vláknina 24049.9 mg
- Vitamín A 24049.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Srnčí ledviny rozkrájíme, vyčistíme od kanálků omyjeme a namočíme na 1 hodinu do mléka. Pak ledviny omyjeme pod tekoucí vodou a pokrájíme na malé kostičky. 
- 
                                2Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme nadrobno. Mrkev s celerem očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                3V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní ledvinky, 2 špetky zázvoru, osolíme, opepříme, promícháme a krátce podusíme. Následně přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, který přivedeme k varu. Pak přidáme mrkev s celerem, 3 cl madeiry, teplotu zmírníme a vaříme 15 minut. 
- 
                                4Mezitím si pokrájíme chleba na kostičky a v pánvi je nasucho osmažíme. 
- 
                                5Polévku dochutíme solí a podáváme s opečeným chlebem a petrželkou. 
- 
                                6Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        