Zaječí svíčková
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 175 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 50 g Petržel - nať
 - 10 g Cukr krupice
 - 400 g Zelenina kořenová
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 1500 g Zaječí maso
 - 400 ml Víno bílé
 - 200 ml Voda pitná
 - 20 ml Olej stolní
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 kávová lžička Jalovec
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Bobkový list
 - 3 ks Hřebíček
 - 10 ks Pepř černý celý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1266 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1176 mg
 - Bílkoviny 104 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 368.5 mg
 - Draslík 3302.4 mg
 - Vláknina 70111.8 mg
 - Vitamín A 70111.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 44.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Víno a 200 ml vody přivedeme ve velkém hrnci k varu.
 - 
                                2
Jednu cibuli nakrájenou na kroužky, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 mrkve nakrájené na plátky, 1 kousek očištěného celeru, nasekanou petrželku, 3 bobkové listy, tymián, jalovec, pár zrnek pepře a 2-3 hřebíčky osmažíme v oleji.
 - 
                                3
Vše přidáme do vinného nálevu, osolíme a pod pokličkou vaříme 10-15 minut. Přimícháme šťávu z poloviny citronu a necháme trochu zchladnout. Vložíme zaječí maso a necháme 3-4 dny marinovat v chladničce.
 - 
                                4
Maso vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a opepříme. V osmažené slanině opečeme dohněda a znovu vyjmeme.
 - 
                                5
V tuku smažíme několik minut zbytek pepře, dvě nakrájené cibule a očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme scezenou marinádou. Přidáme zaječí maso a pod pokličkou dusíme na středním ohni. Omáčku zjemníme zbývající citronovou šťávou, trochou cukru, hořčicí a kyselou smetanou.