Zajíc s perníkovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 15 g Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Bobkový list
 - 6 ks Nové koření celé
 - 3 ks Jalovec
 - 2 špetka Tymián čerstvý
 - 1.4 l Voda pitná
 - 1 kg Zaječí maso
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Povidla švestková
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Brusinky sušené
 - 4 polévková lžíce Perník
 - 2 polévková lžíce Mandle loupané
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 1276 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 171.6 mg
 - Draslík 810.2 mg
 - Vláknina 2207.9 mg
 - Vitamín A 2207.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěného, odblaněného a omytého zajíce (bez hlavy) rozporcujeme. Maso dáme do hrnce, přidáme očičtěnou velkou cibuli, sůl (3/4 lžíce), bobkový list, tymián, nové koření, jalovec, celý pepř, švestková povidla a vodu. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme přibližně 1 hodinu.
 - 
                                2
V pánvi si rozpustíme máslo, přimícháme mouku a usmažíme tmavší jíšku. Hrozinky a sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Loupané mandle pokrájíme na poloviny. Perník nastrouháme a dáme do misky
 - 
                                3
Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar přecedíme do druhého hrnce. Znovu ho přivedeme k varu, přidáme mandle, hrozinky, brusinky a za stálého míchání zavaříme jíšku. Nakonec přimícháme nastrouhaný perník. Omáčku dochutíme cukrem a citrónovou kůru. Omáčka má mít pikantní nasládlou chuť. Maso na talířích přelijeme perníkovou omáčkou a servírujeme.