Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1074 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 144.3 mg
 - Draslík 949.6 mg
 - Vláknina 10709.5 mg
 - Vitamín A 10709.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 121.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Celý květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Květák vyjmeme, rozpůlíme, jednu půlku rozebereme na růžičky, které dáme zatím stranou a druhou půlku květáku vrátíme do vroucí vody a vaříme dalších 7 až 10 minut. Scedíme a s trochou vody rozmixujeme na kaši.
 - 
                                2
V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Naředíme ji hovězím vývarem a povaříme 20 minut. Nyní přidáme květákovou kaši, dobře rozmícháme, vložíme do polévky růžičky květáku, osolíme a opepříme. Žloutek rozkvedláme ve smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku necháme ještě jednou projít varem a odstavíme.
 - 
                                3
Polévku podáváme se strouhaným sýrem, který servírujeme zvlášť.