Ostrá polévka čočková s mrkví
Suroviny
- 125 g Čočka červená
 - 350 g Mrkev kořen
 - 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 0.5 kávová lžička Kurkuma
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.2 l Vývar zeleninový
 - 3 dl Mléko nízkotučné
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Jogurt bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 284 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 142 g
 - Sodík 1039 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 3.9 mg
 - Draslík 571 mg
 - Vláknina 14061.2 mg
 - Vitamín A 14061.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.5 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasypeme ji do pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a rajčata. Uvedeme do varu a vaříme 30 minut pod pokličkou.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme koriandr, kmín, chilli a kurkumu, smažíme minutu. Sundáme pánev z ohně, přidáme do ní citronovou šťávu a sůl dle chuti.
 - 
                                3
Polévku rozmixujeme, dáme zpět do pánve, přidáme osmaženou směs koření a zbývající 3,5 dl vývaru, necháme 10 minut povařit. Přidáme mléko, vmícháme nasekanou nať koriandru a polévku prohřejeme. Podáváme horkou s trochou jogurtu.