Polévka Vichyssoise
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 500 g Brambory
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.25 kávová lžička Koriandr mletý
 - 3 ks Pórek
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 8.5 dl Vývar zeleninový
 - 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 356 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 747 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 84.8 mg
 - Draslík 890.9 mg
 - Vláknina 13799.8 mg
 - Vitamín A 13799.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.4 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme pórky, oddělíme zelené části, bílé nakrájíme na tenká kolečka. Rozpustíme v pánvi máslo, přidáme nakrájený pórek a cibuli, smažíme za občasného míchání 5 minut.
 - 
                                2
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar, muškátový oříšek, citronovou šťávu, bobkový list a koriandr. Osolíme a opepříme, uvedeme vše do varu. Povaříme pod pokličkou 30 minut.
 - 
                                3
Polévku necháme trochu vychladnout, vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka. Dáme do čisté pánve.
 - 
                                4
Ve smetaně rozmícháme žloutek, přidáme do směsi trochu polévky, směs vlijeme zpátky do polévky a rozšleháme. Polévku jen prohřejeme, nevaříme.
 - 
                                5
Polévku necháme vychladnout, dáme do lednice a podáváme studenou s čerstvě nasekanou pažitkou, nebo ohřejeme a podáváme horkou.