Polévka z ráčků
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 200 ml Víno červené
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Martell cognac
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř cayenský
 - 20 ks Rak říční
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 3 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř bílý celý
 - 1 l Vývar rybí
 - 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1127 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 131 g
 - Sodík 1291 mg
 - Bílkoviny 93 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 655 mg
 - Draslík 1906.3 mg
 - Vláknina 30720.8 mg
 - Vitamín A 30720.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.8 mg
 - Vitamín E 14.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oddělíme ocásky z uvařených ráčků, vydloubneme ze schránky, zbavíme střívka a dáme zvlášť.
 - 
                                2
Schránky z ráčků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
 - 
                                3
Máslo dáme rozpustit do hrnce, přidáme řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčatový protlak, proprané schránky a pečeme 6 minut. Přilijeme víno, koňak a vyvaříme. Přidáme tymián, rybí vývar, pepř a vaříme 25 minut.
 - 
                                4
Polévku račí scedíme do čistého hrnce, přilijeme smetanu a provaříme.
 - 
                                5
Na pánvi rozehřejeme trochu másla, prohřejeme račí ocásky a dáme do talíře. Ocásky přelijeme vymixovanou polévkou a ihned podáváme.