Ravioli se svatojakubskými mušlemi
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
 - 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Smetana 16% (pochoutková)
 - 5 g Sůl
 - 50 g Kerblík
 - 300 ml Víno šumivé (sekt)
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 4.5 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 702 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 192.7 mg
 - Draslík 891.1 mg
 - Vláknina 11648 mg
 - Vitamín A 11648 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.6 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 778.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kerblík opláchneme, vytřepeme a tři čtvrtiny lístků odtrháme od stonků. Připravíme mixér, vložíme vejce, polovinu kávové lžičky soli, 3 polévkové lžíce olivového oleje, lístky kerblíku, vše umixujeme. Do vzniklé směsi postupně přidáme 300 g mouky a (nejlépe ručně) postupně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie, poté ho dáme odležet zhruba na půl hodiny do lednice.
 - 
                                2
Připravíme chřest - omyjeme, oloupeme slupku a odkrojíme dřevnaté části. Do menšího hrnce nalijeme 0,25 l šumivého vína, 0,25 l vody a špetku soli, vhodíme slupky, odkrojené části chřestu, vaříme zhruba 10 minut. Vývar potom slijeme přes síto.
 - 
                                3
Očištěné stonky chřestu nakrájíme na 3 cm kousky a vhodíme do připraveného vývaru, vaříme zhruba 18 minut. Během vaření sbíráme pěnu, po uvaření necháme chřest ležet ve 100 ml vývaru.
 - 
                                4
Z lednice vyndádáme těsto na ravioli, tence rozválíme a nožem nebo radýlkem vykrijíme 20 čtverců o rozměrech 10 x 10 cm.
 - 
                                5
Zbývající mouku smícháme s půlkou polévkové lžíce másla, vypracujeme kuličku, tu rozmícháme ve smetaně a zbylém chřestovém vývaru. Omáčku je třeba pomalu vařit alespoň 10 minut.
 - 
                                6
Svatojakubské mušle omyjeme, důkladně osušíme a vhodíme na pánev, kde jsme rozpálili 1 lžíci olivového oleje. Opékáme po všech stranách zhruba 2 minuty. Osolíme, přikryjeme pokličkou, necháme na vypnuté vlažné plotýnce.
 - 
                                7
Během opékání mušlí přivedeme k varu přibližně 4 litry osolené vody a vaříme ravioli 2 minuty. Mezitím postupně přidáme zbývající máslo a šumivé víno do omáčky, dochutíme solí. Přidáme i uvařený chřest. Slijeme ravioli, krátce necháme okapat a rozložíme na předehřáté talíře, přelijeme je teplou omáčkou, navrch přidáme mušle a ozdobíme stonky kerblíku.