Lotrinský koláč
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
 - 150 g Smetana kysaná
 - 150 g Vepřový bok uzený
 - 200 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Hrách loupaný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 988 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 780 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 473.7 mg
 - Draslík 215 mg
 - Vláknina 5537 mg
 - Vitamín A 5537 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme 250g mouky (zbylou mouku odložíme na posypání plechu), přidáme sůl, nakrájené máslo, sůl, ve vodě rozšlehaný žloutek a nejprve pomocí hnětače, poté rukama zpracujeme těsto. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat.
 - 
                                3
Odpočinuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku, kterou vyložíme dortovou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a posypeme hrachem. Korpus pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 12 minutách odstraníme papír i hrách a pečeme ještě asi 45 minut. Upečený korpus necháme zchladnout.
 - 
                                4
V mezičase připravíme náplň. Plátky uzeného bůčku bez kůže nakrájíme na tenké proužky, ementál nastrouháme. V misce rozšleháme kysanou smetanu s vejci, žloutkem, kořením a solí.
 - 
                                5
Upečený korpus rovnoměrně poklademe šunkou a sýrem, zalijeme smetanovou směsí a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud by koláč moc hnědnul, přikryjeme ho alobalem.
 - 
                                6
Upečený koláč necháme jen velmi mírně zchladnout a podáváme.