Francouzský sladký koláč s Calvadosem
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
- 500 g Listové těsto
- 150 ml Zakysaná smetana
- 0.0625 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Jablka
- 1 polévková lžíce Calvados
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 430 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 23 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 59.2 mg
- Draslík 143.3 mg
- Vláknina 5650 mg
- Vitamín A 5650 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma. 
- 
                                2Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme. 
- 
                                3Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova. 
- 
                                4Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská. 
- 
                                5Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        