Smetanovo-zeleninová paštika

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 150 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 200 g Cuketa
  • 250 g Paprika červená
  • 250 g Paprika oranžová
  • 100 g Mrkev kořen
  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Česnek
  • 13 plátek Želatina
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 643 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 910 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 128.6 mg
  • Draslík 961.6 mg
  • Vláknina 13065 mg
  • Vitamín A 13065 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 119.1 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté neloupané cukety pokrájíme na tenké plátky, které v pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou přibližně 5 minut, pak je z másla vyjmeme a odložíme na talíř.

  • 2

    Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme jádřince. Do pánve s máslem přilijeme olej, který rozpálíme a papriky z každé strany opečeme, až zčernají a mají puchýře. Potom je sloupneme a dužinu rozmixujeme se 2 dl smetany, solí, pepřem a směs odložíme do mísy.

  • 3

    5 plátků želatiny dáme nabobtnat a následně je přimícháme do poloviny rozmixované paprikové směsi, kterou odložíme zvlášť.

  • 4

    Paštikovou formu vyložíme potravinářskou fólií a pak ji celou vyložíme plátky cukety tak, aby přečnívaly přes okraj formy. Na dno nalijeme paprikovou hmotu a dáme chladit na 15-20 minut.

  • 5

    Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na tenké plátky, které povaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme.

  • 6

    Dáme nabobtnat 3 plátky želatiny. Listový mražený špenát pokrájíme, podusíme na másle spolu s pokrájenou natí jarní cibulky, ochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a odstavíme. Do horkého špenátu s cibulkou zamícháme vymačkanou želatinu a když se rozpustí, přimícháme 1 dl vyšlehané smetany (šlehačky).

  • 7

    Plátky mrkve (polovinu) položíme na ztuhlou paprikovou směs, na ni dáme podušený špenát s cibulkou a zase poklademe plátky mrkve. Dáme chladit na 20 minut.

  • 8

    Zbývající plátky želatiny dáme nabobtnat na 5 minut do vody, pak je vymačkáme a rozpustíme v druhé polovině paprikové směsi.

  • 9

    Po 20 minutách na položenou mrkev položíme vrstvu nastrouhaného modrého plísňového sýra, na něj rozlijeme druhou polovinu paprikové směsi, přikryjeme plátky cukety, zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky.

  • 10

    Druhý den paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.

Komentáře k receptu