Zaječí svíčková

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 175 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 50 g Petržel - nať
  • 10 g Cukr krupice
  • 400 g Zelenina kořenová
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 1500 g Zaječí maso
  • 400 ml Víno bílé
  • 200 ml Voda pitná
  • 20 ml Olej stolní
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 kávová lžička Jalovec
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Bobkový list
  • 3 ks Hřebíček
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1266 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 1176 mg
  • Bílkoviny 104 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 368.5 mg
  • Draslík 3302.4 mg
  • Vláknina 70111.8 mg
  • Vitamín A 70111.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 76 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Víno a 200 ml vody přivedeme ve velkém hrnci k varu.

  • 2

    Jednu cibuli nakrájenou na kroužky, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 mrkve nakrájené na plátky, 1 kousek očištěného celeru, nasekanou petrželku, 3 bobkové listy, tymián, jalovec, pár zrnek pepře a 2-3 hřebíčky osmažíme v oleji.

  • 3

    Vše přidáme do vinného nálevu, osolíme a pod pokličkou vaříme 10-15 minut. Přimícháme šťávu z poloviny citronu a necháme trochu zchladnout. Vložíme zaječí maso a necháme 3-4 dny marinovat v chladničce.

  • 4

    Maso vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a opepříme. V osmažené slanině opečeme dohněda a znovu vyjmeme.

  • 5

    V tuku smažíme několik minut zbytek pepře, dvě nakrájené cibule a očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme scezenou marinádou. Přidáme zaječí maso a pod pokličkou dusíme na středním ohni. Omáčku zjemníme zbývající citronovou šťávou, trochou cukru, hořčicí a kyselou smetanou.

Komentáře k receptu