Slaný koláč s gruyérem

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Sýr Gruyére
  • 60 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 504 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 145 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 191.1 mg
  • Draslík 81.6 mg
  • Vláknina 2807.3 mg
  • Vitamín A 2807.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

  • 3

    Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky.

  • 4

    Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut.

  • 5

    Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem.

  • 6

    V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut.

  • 7

    Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený.

Komentáře k receptu