Mornay z tresky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Sýr Parmezán
- 60 g Strouhanka
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Treska aljašská
- 115 g Sýr Čedar
- 300 ml Mléko polotučné
- 150 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 27 g
- Sodík 973 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 109.1 mg
- Draslík 959.3 mg
- Vláknina 4417.7 mg
- Vitamín A 4417.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.9 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté filety z tresky vložíme do hlubší pánve a zalijeme je vývarem (nebo vodou) a mlékem. Pod pokličkou zvolna pošírujeme 6-8 minut. Potom filety vyjmeme na talíř a necháme na teplém místě. Vývar nevyléváme. 
- 
                                2V kastrolu zpěníme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme vývar z ryby, směs mícháme do zhoustnutí na hladkou omáčku. Přidáme nastrouhaný čedar a mícháme, až se rozpustí. Podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme z plotny. 
- 
                                3Omytý špenát vložíme do kastrolu, přiklopíme pokličkou a podusíme asi 1 minutu. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. 
- 
                                4Podušený špenát vyklopíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na špenát položíme tresku a zalijeme ji sýrovou omáčkou. 
- 
                                5Strouhanku smícháme s nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem. Směsí posypeme omáčku, mísu vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme do zezlátnutí krusty. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        