Valašské brynzové halušky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 652 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 69.8 mg
 - Draslík 628 mg
 - Vláknina 10875 mg
 - Vitamín A 10875 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a omyjeme brambory, pak je na struhadle najemno nastrouháme. V míse je dobře promícháme s polohrubou moukou, vajíčkem, solí, těsto by mělo být mírně vláčné – ani velmi tuhé, ani řídké.
 - 
                                2
Slaninu a klobásu nakrájíme na malé kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova.
 - 
                                3
Do většího hrnce si dáme vařit vodu se solí a když přijde k varu, těsto do vody pomocí ploché vařečky pasírujeme přes haluškovač – děrované síto. Halušky ve vodě promícháme, musí vyplavat, a vaříme je přibližně 2–3 minuty. Pak je sítem vyjmeme, dáme do mísy a promícháme s brynzou.
 - 
                                4
Brynzové halušky podáváme horké a na každou porci dáme 1–2 lžíce slaniny s klobásou.