Vařený květák se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 356 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 28 g
- Sodík 548 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 238.5 mg
- Draslík 550.7 mg
- Vláknina 7138 mg
- Vitamín A 7138 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 77.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očištěný květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozebereme na růžičky. 
- 
                                2V kastrole připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zředíme ji vývarem, přilijeme smetanu, rozšleháme a chvíli povaříme. Omáčku ochutíme citronovou šťávou a odstavíme z plotny. 
- 
                                3Do částečně vychladlé omáčky vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr. Znovu krátce prohřejeme. 
- 
                                4Kvaták upravíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou. 
- 
                                5Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                        