Drobenkový koláč s hruškami a borůvkami
Suroviny
- 90 g Borůvky
- 80 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 160 g Mouka polohrubá
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Cukr krystal
- 1 kávová lžička Pomerančová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 7 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 600 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 30 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 101.7 mg
- Draslík 232.7 mg
- Vláknina 13862.7 mg
- Vitamín A 13862.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy. Přidáme k nim čerstvé omyté a okapané borůvky. Posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a promícháme. 
- 
                                2Na těsto do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 120 g pokrájeného másla. Těsto nahrubo promícháme, přimícháme žloutek, který jsme vyšlehali s 1 lžičkou pomerančové šťávy a 2 lžícemi vody. 
- 
                                3Těsto vařečkou promícháme a důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut. 
- 
                                4Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). 
- 
                                5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. 
- 
                                6Připravíme drobenku: do mísy nasypeme 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu a 80 g pokrájeného másla. Drobenku pomocí prstů zpracujeme tak, že se nám utvoří malé hrudky. 
- 
                                7Na připravený korpus koláče poklademe ovoce a posypeme drobenkou. 
- 
                                8Pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C dozlatova 30-40 minut. 
- 
                                9Koláč nakrájíme a podáváme vychladlý. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        