Hovězí vařený jazyk

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 10 g Petržel - nať
  • 5 g Bobkový list
  • 5 g Nové koření celé
  • 4 g Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 l Voda pitná
  • 1 l Vývar z hovězích kostí
  • 2 dl Víno bílé
  • 1.5 kg Hovězí jazyk
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 960 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 131 g
  • Sodík 915 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 291.7 mg
  • Draslík 1718.2 mg
  • Vláknina 6762.2 mg
  • Vitamín A 6762.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do tlakového hrnce vložíme jazyk, 1 ks cibule, nové koření, celý pepř, sůl, bobkový list, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a jazyk vaříme doměkka. Uvařený scedím, hned opláchneme pod studenou, vodou a z jazyku očistíme kůži, zas ho opláchneme a nakrájíme na porce.

  • 2

    Mrkev, petržel, celer očistíme, nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme na pánev s rozpáleným máslem a necháme ji zesklovatět, přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zeleninu podusíme, zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar, přivedeme k varu, vylijeme smetanu smíchanou s moukou a pod poklici povaříme asi tak 10 minut. Ještě horkou omáčku rozmixujeme, podle vlastni chutě přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu s nasekanou petrželovou natí, ještě zamícháme a podáváme.

  • 3

    Na talíř položíme porce jazyků a zalijeme připravenou omáčkou.

Komentáře k receptu