Klasické domácí rohlíky
Suroviny
- 600 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 30 g Droždí
 - 350 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
 - 1 polévková lžíce Sezam - semena
 - 1 polévková lžíce Mák - semena
 - 1 polévková lžíce Kmín celý
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 261 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 229 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 29.4 mg
 - Draslík 111.4 mg
 - Vláknina 1144 mg
 - Vitamín A 1144 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změlké máslo a přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
 - 
                                2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
 - 
                                3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
 - 
                                4
Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost si zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.
 - 
                                5
Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.
 - 
                                6
Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.
 - 
                                7
Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.
 - 
                                8
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.
 - 
                                9
Podávat je můžeme teplé i studené.