Vepřové plíčky na smetaně
Suroviny
- 66.6 g Cibule
- 13.3 g Cukr krupice
- 33.3 g Hořčice
- 500 g Vepřové plíce
- 500 g Vepřové srdce
- 30 g Sůl
- 3.3 g Divoké koření celé
- 120 g Zelenina kořenová
- 66.6 g Tuk
- 66.6 g Citrony
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 ml Ocet kvasný lihový
- 200 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 244 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1282 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 241.8 mg
- Draslík 318.1 mg
- Vláknina 1949.7 mg
- Vitamín A 1949.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Z vepřových plic vyřízneme jícny a vnitřní trubice. 
- 
                                2Plíce a rozříznuté srdce máčíme ve studené vodě asi půl hodiny. Potom je důkladně vypereme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme divoké koření, část oloupané cibule a za občasného promíchání vaříme pod poklicí doměkka. 
- 
                                3Uvařené plíce a srdce vyjmeme, dáme do studené vody a po prochlazení zbavíme zbytků trubic. Srdce i plíce nakrájíme na tenké nudle. 
- 
                                4V rozpuštěném tuku zpěníme očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu a zbylou cibuli, zaprášíme prosátou moukou a dorůžova osmažíme. Zeleninu potom zalijeme vývarem z plíček, přilijeme mléko, rozšleháme, přidáme omytý citron nakrájený na plátky, cukr, ocet, hořčici a za občasného promíchání vaříme omáčku nejméně 20 minut. 
- 
                                5Nakonec omáčku přecedíme na nakrájené plíčky a srdce, přisolíme ji, zjemníme smetanou a krátce povaříme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                        