Bezlepkové základní kynuté těsto na koláče, buchty, záviny
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 22 g Droždí
- 400 g Mouka bezlepková Mantler
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka bezlepková Mantler
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 596 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 12 g
- Sodík 267 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 283.9 mg
- Draslík 168.1 mg
- Vláknina 7522.5 mg
- Vitamín A 7522.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 388.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V misce připravíme kvásek: do 1 dl vlahého mléka rozdrobíme 22 g kvasnic a přimícháme 1 lžičku cukru, kvásek necháme vzejít. 
- 
                                2Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku zn. Mantler, přidáme 80 - 100 g cukru, 3 žloutky, 1,5 dl vlahého mléka, lžíci oleje a špetku soli. Přidáme kvásek, těsto důkladně propracujeme. Mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. 
- 
                                3Těsto posypeme lžící bezlepkové mouku Mantler, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 30 minut v teple vykynout. Vykynuté těsto dále zpracujeme podle toho, co zrovna budeme chtít upéct. Těsto se hodí na buchty, záviny, koláče, hřebeny, pletýnky aj. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        