Zázvorový koláč s mrkví a sýrovou polevou
Suroviny
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 230 g Mrkev kořen
 - 230 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 60 g Rozinky tmavé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Zázvor celý
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 1 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 4 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 - 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
 - 1 polévková lžíce Zázvor kandovaný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 63 g
 - Sodík 111 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 51.5 mg
 - Draslík 98.4 mg
 - Vláknina 3907.6 mg
 - Vitamín A 3907.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava pečení: Koláčovou formu vytřeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
 - 
                                2
Koláč: Mrkev a zázvor očistíme a nastrouháme. Kandovaný zázvor nakrájíme na kousky. Do hlubší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a mletý i strouhaný zázvor (lžíci strouhaného zázvoru necháme na konečnou ozdobu), a špetku soli. Do mísy dále přidáme strouhanou mrkev, rozinky a cukr. V druhé misce smícháme olej s vejci a s pomerančovou šťávou. Roztok zpracujeme se sypkými surovinami do hladkého těsta, které urovnáme do připravené formy a pečeme asi 75 minut.
 - 
                                3
Sýrová poleva: Smetanový sýr rozmícháme dohladka s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
 - 
                                4
Konečná ozdoba: Hotový koláč necháme vychladnout ve formě. Vychladlý koláč potřeme sýrovým krémem, ozdobíme nastrouhanou mrkví a kandovaným a mletým zázvorem. Servírujeme nakrájený na klínky.