Muffiny s čedarem a bazalkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Sýr Čedar
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 196 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 216 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 64 mg
  • Draslík 58.6 mg
  • Vláknina 1070 mg
  • Vitamín A 1070 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hladkou mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem a sodou do mísy. Část bílé mouky můžeme nahradit i celozrnnou moukou. Oproti obyčejné „bílé“ mouce se celozrnná mouka liší nejen barvou, ale také tím, že je mnohem zdravější. Díky tomu, že se v celozrnné mouce zpracovávají zrna i se slupkou, je tato mouka obohacena o velké množství vlákniny, železa, vitamíny B1 a B2, zinek a železo. Pro začátek bude stačit když nahradíme jen jednu čtvrtinu bílé mouky. Jak budeme s celozrnnou moukou více pracovat, získáme s ní více zkušeností a můžeme nahrazovat i ve větších poměrech. Základní pravidlo zní, že celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, proto přidáme více mléka.

  • 2

    Čedar nastrouháme nahrubo a přidáme ho do mouky.

  • 3

    Bazalku nasekáme najemno a spolu se špetkou soli ji také přidáme do moučné směsi. Získali jsme tak sypké suroviny zvlášť.

  • 4

    Nyní se vrhneme na tekuté suroviny: Máslo rozpustíme a vmícháme do něj cukr. Mícháme, dokud máslo nevychladne a cukr se nerozpustí. Pak do této směsi vyklepneme vejce a přidáme mléko. Šleháme do pěny.

  • 5

    Teď můžeme vše spojit do jedné hmoty. Vznikne nám poněkud husté těsto – ale to nevadí, tak to má být. Pokud se nám zdá těsto až příliš husté (viz obrázek – takhle má těsto vypadat), můžeme je zředit mlékem.

  • 6

    Teď už plníme nejlépe silikonové formy na muffiny do dvou třetin výšky. Rozpuštěný sýr se totiž lepí, tak by se nám nemuselo podařit muffiny vyklopit vcelku.

  • 7

    Po 20 minutách pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepičku.

Komentáře k receptu