Rohlíčky sv. Martina
Suroviny
- 24 g Mandle
- 150 g Máslo čerstvé
- 25 g Ořechy vlašské
- 30 g Droždí
- 60 g Cukr moučkový
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 20 g Mandle loupané
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr kostkový
- 2 špetka Sůl
- 2 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Cukr vanilka
- 2 polévková lžíce Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 17 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 109.2 mg
- Draslík 112.9 mg
- Vláknina 917.2 mg
- Vitamín A 917.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 117.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do hrnečku si dáme 1dl vlažného mléka, 30g droždí a kostku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek. 
- 
                                2Do mísy si dáme 150g pokrájeného másla, 2 žloutky, 60g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Postupně přimícháme 500g mouky, kvásek, 1 dl mléka a 2 špetky soli. Těsto dobře vymícháme, mělo by být tužší. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout. 
- 
                                3Mezitím si připravíme nádivku: pomleté ořechy (25g) a oloupané mandle (25g) dáme do mísy, přisypeme 
- 
                                4k nim 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžíci rumu a přimícháme 1 žloutek s vyšlehaným sněhem z bílku. Směs dobře promícháme. 
- 
                                5Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a válečkem si vyválíme plát o síle 0.5 cm. Těsto pak nakrájíme na trojhránky. Do každého dáme 1/2 lžíce nádivky a trojhránek zabalíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem, potřeme je vyšlehaným bílkem a posypeme sekanými oloupanými mandlemi (20g). 
- 
                                6Dáme je do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C - 200°°C dorůžova. 
- 
                                7Vychladlé upečené rohlíčky sv. Martina posypeme moučkovým cukrem s vanilkou (3 lžíce) a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        