Běloruský bramborový nákyp
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 400 g Houby čerstvé
- 1500 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko polotučné
- 200 ml Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Cibule
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 752 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 56 g
- Sodík 723 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 214.9 mg
- Draslík 1737.9 mg
- Vláknina 21334.8 mg
- Vitamín A 21334.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Brambory oloupeme, rozkrájíme na půlky, v hrnci je zalijeme vařící osolenou vodou a doměkka je vaříme 20-25 minut. Uvařené ještě horké brambory rozmačkáme a přidáme do nich horké mléko, 50 g rozpuštěného másla, vejce a sůl, muškátový květ a kaši vařečkou dobře promícháme. 
- 
                                2Mezitím na 30 g másla zpěníme cibuli a na ní podusíme čerstvé houby. Hotové houby odstavíme z ohně, osolíme je, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku. 
- 
                                3Na zapékací mísu vymazanou máslem rozestřeme polovinu bramborové kaše, na ní dáme vrstvu dušených hub s cibulí a zakryjeme zbylou kaší. Povrch urovnáme, potřeme rozpuštěným máslem a v horké troubě 20-25 minut zapékáme 
- 
                                4Nákyp podáváme horký, porce mohou být zality zakysanou smetanou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        