Cheesecake s arašídovým krokantem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 500 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 600 g Sýr krémový
 - 450 g Tvaroh tučný
 - 300 g Cukr krupice
 - 50 g Čokoláda na vaření
 - 200 g Arašídy
 - 200 g Zdobení cukrářské
 - 250 g Celozrnné sušenky
 - 50 g Máslo solené
 - 80 ml Sirup zlatý
 - 0.75 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Vanilková pasta
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Máslo arašídové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 272 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 209.5 mg
 - Draslík 144.7 mg
 - Vláknina 4308.3 mg
 - Vitamín A 4308.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 123.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předehřejeme troubu na 170 °C.
 - 
                                2
Začneme sušenkovým základem. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry a 50 gramů solených arašídu rozmixujeme, nebo vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobné kousky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy.
 - 
                                3
Do mísy vložíme tvaroh, smetanový sýr, 250 gramů smetany ke šlehání, vejce a arašídové máslo a vše nahladko prošleháme. Vmícháme kousky čokolády/čokoládové čočky a hmotu - náplň upravíme na sušenkový základ. Takto naplněnou formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu až hodinu a čtvrt dozlatova. Povrch náplně musí být ztuhlý až na malé místo uprostřed, na kterém můžeme pozorovat mírné chvění. Vyjmeme z trouby, necháme zcela vychladnout a pak formu uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně však přes noc.
 - 
                                4
Příprava krokantu. 200 gramů krupicového cukru dáme do rendlíku, přilijeme zlatý třtinový ( nebo světlý kukuřičný ) sirup a 40 ml vody. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přivedeme k varu a svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Přidáme 150 gramů solených arašídů, arašídové máslo, vanilkovou pastu a solené máslo a důkladně promícháme. Směs ztuhne. Vmícháme do ní necelou lžičku jedlé sody a pak ji velmi opatrně, protože je horká, vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem. Rozestřeme po celém plechu asi do výšky 1 cm a necháme vychladnout. Studený krokant rozdrtíme na kousky válečkem, nebo rozlámeme na kousky rukama.
 - 
                                5
Už máme skoro hotovo..Vyjmeme cheesecake z formy, naplníme cukrářský sáček ušlehanou tuhou šlehačkou a nanášíme malé hvězdičky po okraji dezertu. Celkem uděláme tři kruhy hvězdiček, jen uprostřed zůstane volné místo. Dezert posypeme arašídovým krokantem a ten ozdobíme rozehřátou čokoládou. Tenké linky nám pomůže udělat vidlička. Dáme znovu vychladit. Po rozřezání získáme 12 porcí fantastického cheesecake.