Bažant v citronové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 30 g Slanina vepřová
  • 250 g Smetana 12% (konzumní)
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 150 g Zelenina kořenová
  • 70 g Margarín
  • 400 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Protlak rajčatový
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.2 kg Bažant obecný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1143 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 1178 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 265.8 mg
  • Draslík 900.5 mg
  • Vláknina 3671.8 mg
  • Vitamín A 3671.8 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 87.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bažanty zevnitř lehce osolíme, dobře opepříme a okořeníme trochou majoránky. Na prsíčka a stehna připevníme kuchyňskou nití plátky slaniny. V pekáči rozehřejeme margarín, bažanty ze všech stran osmažíme a vyjmeme.

  • 2

    Přisypeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, plátky cibule, nasekaný stroužek česneku, bobkový list a osmažíme. Přilijeme rajčatový protlak a promícháme. Do směsi vložíme bažanty, osolíme, opepříme. Přidáme 2 lžičky másla, zalijeme bílým vínem a pečeme přikryté v troubě při 250 °C asi 90 minut. Bažanty vyjmeme, odstraníme nitě, bažanty naporcujeme na čtvrtiny a uložíme do tepla.

  • 3

    Mouku lehce osmažíme na rozpuštěném másle, zalijeme vypečenou šťávou s trochou vývaru nebo bílého vína a důkladně provaříme. Omáčku přecedíme, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a kyselou smetanou. Nalijeme na maso a znovu prohřejeme.

Komentáře k receptu