Smetanová bábovka s ořechy

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 14

Suroviny

  • 30 g Rozinky bílé
  • 20 g Cukr vanilka
  • 270 g Cukr krupice
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 50 g Hera
  • 40 g Cukr moučkový
  • 60 g Mouka pšeničná hrubá
  • 50 ml Rum
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Káva instantní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 319 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 27 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 89.7 mg
  • Draslík 138.6 mg
  • Vláknina 1713.7 mg
  • Vitamín A 1713.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozinky propláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat a namočíme na 30 minut do rumu. Vejce v misce vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem na hustou pěnu. Ze smetany vyšleháme šlehačku, přimícháme ji do vaječné pěny. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme. Z těsta odlijeme třetinu, přimícháme do ní nesekané ořechy, rozinky i s rumem. Do druhého dílu těsta zlehka vmícháme instantní kávu.

  • 2

    Bábovkovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou. Nejdříve vlijeme kávové těsto a potom ořechové. Ihned vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 260°C, 40-45 minut.

  • 3

    Upečenou bábovku necháme krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopíme. Vychladlou bábovku krájíme na tenké plátky a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu