Gougeres

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 60 g Sýr Gruyére
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 170 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Sůl
  • 5 g Cukr krupice
  • 240 ml Mléko plnotučné
  • 5 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 234 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 61 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 144.3 mg
  • Draslík 43.7 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu.

  • 2

    Máslo a mléko dáme do rendlíku a necháme rozpustit.

  • 3

    Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny.

  • 4

    Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce.

  • 5

    Vmícháme nastrouhaný sýr Gruyére.

  • 6

    Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme bochánky. Ty můžeme ještě nahoře posypat sýrem.

  • 7

    7 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě.

Komentáře k receptu