Sýrová terina s ořechy a švestkami v portském víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hroznové víno
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 200 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 175 g Švestky sušené
  • 1 špetka Sůl
  • 4 plátek Želatina
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.5 dl Vývar zeleninový
  • 10 polévková lžíce Víno portské
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 634 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1053 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 79.9 mg
  • Draslík 757.3 mg
  • Vláknina 10697.5 mg
  • Vitamín A 10697.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0.3 mg
  • Vitamín C 12.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené švestky a vlašské ořechy zalijeme portským vínem a necháme je přes noc marinovat.

  • 2

    Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.

  • 3

    Plísňový sýr nivu rozmačkáme vidličkou, dáme do mixéru, přilijeme polovinu teplého zeleninového vývaru a rozmixujeme, potom krém dáme do mísy. Druhou polovinu vývaru přihřejeme, osolíme podle chuti, vymačkanou želatinu v teplém vývaru rozpustíme a zamícháme do sýrového krému. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji vmícháme do vychlazeného sýrového krému, který rozdělíme na 3 části.

  • 4

    Formu na terinu vymažeme olejem a naplníme 1/3 krému. Dáme ho na 20 minut chladit. Pak na ztuhnutou směs naneseme polovinu švestek a zakryjeme 2/3 krému a znovu dáme chladit na 20 minut. Na tuto vrstvu krému pak rozložíme marinované ořechy se švestkami a zakryjeme zbývajícím krémem. Povrch uhladíme, formu zakryjeme a necháme přes noc v chladničce.

  • 5

    Druhý den sýrovou terinu nakrájíme na porce a podáváme s omytými hrozny vína.

Komentáře k receptu