Slané sejráky s tvrdým sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Mouka polohrubá
  • 50 g Droždí
  • 180 g Hera
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 g Gouda
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 446 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 376 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 51.6 mg
  • Draslík 185.9 mg
  • Vláknina 2530 mg
  • Vitamín A 2530 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 156 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 50 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr Gouda.

  • 2

    Do jiné mísy si dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, vejce, rozpuštěnou vlahou Heru, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme, pokud by bylo těsto tuhé, přidáme mléko (1 dl - 2.5 dl), těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme ho v teple vykynout přibližně 30 - 45 minut.

  • 3

    Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme 1/4 nastrouhaného sýru, těsto přeložíme, znovu vyválíme a posypeme 2/4 nastrouhaného sýru. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a formičkou o průměru přibližně 4 - 5 cm vykrojíme koláčky, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, asi 2 cm od sebe. Koláčky potřeme rozšlehaným a mořskou solí osoleným vajíčkem, na každý dáme malý kopeček nastrouhaného sýru. Necháme je 10-15 minut kynout, až pak je dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 4

    Podáváme je vychladlé.

Komentáře k receptu