Pita s jehněčím z Kréty - Tourta
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 812 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 41 g
- Sodík 792 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 211.2 mg
- Draslík 595.2 mg
- Vláknina 5394.5 mg
- Vitamín A 5394.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit. 
- 
                                2Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy. 
- 
                                3Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb). 
- 
                                4Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou. 
- 
                                5Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň. 
- 
                                6Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. 
- 
                                7Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova. 
- 
                                8Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou. 
- 
                                9
- 
                                10
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        