Brynzové taštičky od bači
Suroviny
- 700 g Brambory
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Pšeničná krupice
- 300 g Sýr Brynza
- 80 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Mouka pšeničná hrubá
- 4.5 l Voda pitná
- 1 l Podmáslí kysané 1%
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 27 g
- Sodík 914 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 109 mg
- Draslík 648.4 mg
- Vláknina 10426.2 mg
- Vitamín A 10426.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté brambory uvaříme ve slupce v 1 litru vody. Pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme. V míse je smícháme s hladkou moukou, solí (1 lžička), krupicí, 50 g brynzy a vejci. 
- 
                                2V misce si vymícháme zbylou brynzu s pepřem, solí (asi 0.5 lžičky) a drobně pokrájeným omytým koprem. Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji usmažíme dozlatova. Do hrnce dáme zbylou vodu se solí. 
- 
                                3Těsto z brambor dáme na hrubou moukou pomoučený vál a řádně ho vypracujeme. Pak ho vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Formičkou přibližně o průměru 5 cm vykrojíme kolečka. Na každé kolečko vložíme lžičkou kopeček brynzy s koprem, těsto přehneme na polovinu a okraje důkladně stlačíme. (Do taštiček použijeme přibližně 200 g brynzy.) 
- 
                                4Taštičky dáváme hned do vařící vody, vaříme je přibližně 4-5 minut. 
- 
                                5Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, polijeme slaninou, ozdobíme kopečkem ze zbylé brynzy a hned servírujeme. 
- 
                                6Ke každé porci podáváme sklenici podmáslí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        