Volovany, malé sladké ruské pirožky
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 20 g Droždí
 - 250 g Tvaroh jemný
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 - 180 ml Mléko polotučné
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 289 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 213.1 mg
 - Draslík 234.3 mg
 - Vláknina 6009 mg
 - Vitamín A 6009 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kynuté lístkové těsto na pirožky vyrobíme z 300 g polohrubé mouky, 180 ml mléka, 70 g másla, 1 žloutku, 20 g droždí, lžičky cukru a 0,5 lžičky soli.
 - 
                                2
Těsto dobře vypracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou 3-4 mm, z ní vykrájíme tvořítkem kolečka, u jedné třetiny koleček pak vykrojíme prostředek.
 - 
                                3
Tvarohovou náplň připravíme z 250 g tvarohu, který smícháme se 3 lžícemi zakysané smetany, 1 žloutkem, lžičkou strouhané citronové kůry, 2 lžícemi hrozinek, 4 lžícemi cukru a 20 g vanilkového cukru.
 - 
                                4
Na plech položíme pečící papír a na něj klademe na sebe vždy 2 plná a 1 vykrojené těstové kolečko, do vykrojeného prostředku klademe nádivku. Vykrojené středy z těstových koleček trochu rozválíme, naplníme zbylou náplní, přeložíme na půlměsíčky a okraje stiskneme. Naplněné půlměsíčky přidáme k volovanům na plech, který pak vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut.
 - 
                                5
Hotové volovany pocukrujeme práškovým cukrem, podáváme je teplé i studené jako přílohu k čaji nebo vínu.