Řecký cheesecake baklava
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 475 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 242 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 41 mg
 - Draslík 235.7 mg
 - Vláknina 6800.4 mg
 - Vitamín A 6800.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.4 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 81.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
 - 
                                2
Do velké mísy dáme tvaroh, smetanový sýr, vejce a žloutek, citronovou kůru z jednoho citronu, mandle a cukr. Vše důkladně prošleháme nahladko. Náplňí naplníme cukrářský sáček s velkou kulatou trubičkou.
 - 
                                3
100 gramů pistácií, 50 gramů krupicového cukru a skořici na ořechovou náplň najemno rozsekáme v mixéru.
 - 
                                4
Asi 400 gramů ( 9 velkých plátků ) těsta filo vybalíme a plátky rozpůlíme, takže získáme 18 menších plátků. Přikryjeme je vlhkou utěrkou, aby nepopraskaly a nevyschly. Jeden plátek položíme na pracovní plochu a štětcem ho potřeme rozehřátým máslem. Na něj položíme druhý plátek těsta filo a také ho potřeme máslem. Posypeme ho pár lžícemi rozmixované ořechové směsi tak, aby byl celý pokrytý tenkou vrstvou ořechů a přikryjeme třetím plátkem těsta, které opět potřeme máslem. Podél jednoho z dlouhých okrajů naneseme linku z tvarohové náplně a těsto zabalíme tak, aby náplň byla uprostřed každé trubičky.
 - 
                                5
Vytvořenou těstovou trubičku z těsta filo upravíme kolem okraje otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem ( můžeme použít i formu na tarte tatin ). Celý postup zopakujeme s dalšími plátky těsta, celkem připravíme 6 trubiček. Do formy je skládáme do spirály tak, aby se konce trubiček dotýkaly. Nakonec všechny trubičky naskládané ve formě potřeme máslem a dáme péci do předehřáté trouby na 20 - 30 minut dozlatova.
 - 
                                6
Ohřejeme med ( ideálně řecký med )v rendlíku a když je dostatečně tekutý, nakapeme ho lžící na baklavu. Upečený cheesecake necháme zcela vychladnout, povrch posypeme trochou krupicového cukru jasně zelenými pistáciemi a můžeme podávat. Po rozkrájení získáme 10 porcí.