Ludl - pařené šišky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 250 g Mouka pšeničná hrubá
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Tvaroh tvrdý
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 6 polévková lžíce Perník
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 679 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 554 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 146.9 mg
  • Draslík 813.6 mg
  • Vláknina 12375 mg
  • Vitamín A 12375 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.4 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 411.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, l.5 lžičkou soli a vaříme je doměkka přibližně 20 minut. Scedíme, horké vyklopíme na pomoučený vál a válečkem je rozmačkáme.

  • 2

    Rozmačkané brambory shrneme na hromádku, přidáme k nim mouku, vejce a sůl. Těsto dobře uhněteme, vytvoříme z něj váleček o průměru asi 5 cm. Nakrájíme z něj dílky silné 1.5 cm a z každého v dlani vytvarujeme malou šišku. Poskládáme je na plech, který jsme vytřeli olejem. Plech se šiškami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.

  • 3

    Horké upečené šišky shrneme do mísy, přelijeme vařícím mlékem a necháme je pod poklicí pařit 5-6 minut.

  • 4

    Okapané šišky dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, ozdobíme tvarohem, posypeme cukrem, polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.

Komentáře k receptu