Rak s kokosovým ořechem
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 50 g Majonéza
 - 30 g Olivy černé
 - 200 g Okurka salátová
 - 50 g Celer řapíkatý
 - 250 g Rak říční
 - 20 g Protlak rajčatový
 - 20 ml Ocet vinný
 - 5 ml Tabasco
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Ředkvička
 - 1 ks Jablka
 - 1 ks Salát hlávkový
 - 2 ks Kokos čerstvý
 - 1 hrst Pistácie
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2001 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 181 g
 - Sodík 293 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 89 g
 - Cholesterol 71.3 mg
 - Draslík 2237.7 mg
 - Vláknina 96768.5 mg
 - Vitamín A 96768.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.5 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozkrojíme kokosové ořechy, vyškrábeme z nich dužinu a pokrájíme ji. Oloupeme cibuli, očistíme zahradní celer, cibuli i celer
 - 
                                2
dáme do hrnce a zalijeme 0,5 litru vody. Přidáme bobkový list,
 - 
                                3
špetku soli, špetku čerstvě mletého pepře a vinný ocet. Přivedeme k varu, asi 10 minut povaříme, přidáme raky a při střední teplotě je asi 5-6 minut vaříme. Scedíme je, necháme vychladnout a vyloupeme je.
 - 
                                4
Nakrájíme na plátky celer. Hlávkový salát rozebereme na listy, opereme, osušíme a pokrájíme. Omyté ředkvičky nakrájíme na tenké proužky, pak omyjeme jablko a okurku, osušíme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme pistácie a rozkrojíme je napříč.
 - 
                                5
Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme očištěné raky, kokosovou dužinu a nakonec omyté olivy. Do misky dáme majonézu, rajčatový
 - 
                                6
protlak a tabasco, vše vyšleháme do hladka a směs vmícháme do mísy s raky. Tímto salátem naplníme rozpůlené skořápky kokosových ořechů, které jsme si dali stranou, a až do podávání je necháme chladit v ledničce.