Polévka z Termoli

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Paprika žlutá
  • 200 g Mušle slávky
  • 200 g Mořský ďas
  • 200 g Treska aljašská
  • 200 g Garnát obecný
  • 200 g Mušle srdcovky
  • 200 g Olihně
  • 60 g Paprika zelená
  • 200 g Rajčata
  • 5 g Sůl
  • 2 kávová lžička Petržel - nať
  • 1 ks Cibule
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 342 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 1006 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 265.4 mg
  • Draslík 1011.3 mg
  • Vláknina 2921.5 mg
  • Vitamín A 2921.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53.7 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme mušličky. Oškrábeme z ryb šupiny, vykucháme je, vykostíme a pokrájíme na kusy. Vykucháme olihně, stáhneme z nich kůži a vhodíme do mísy. Vyloupeme garnáty, odstraníme z nich černé střívko.

  • 2

    Oloupeme stroužky česneku a mírně podrtíme. Scezené slávky a mušličky vhodíme do pánve, přidáme stroužek česneku, trochu nasekané petrželky, víno, lžíci oleje a necháme je na prudkém plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a vhazujeme je do mísy. Skořápky, mušličky i slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Několik celých mušliček a slávek necháme na ozdobu. Nakonec jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a dáme si ji stranou.

  • 3

    Papriky pokrájíme na proužky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a pak je hrubě nasekáme. V pánvi na zbývajícím oleji osmažíme nasekanou cibuli, přidáme pokrájené papriky, zbytek petrželky a zbývající stroužek česneku, po chvíli přidáme rajčata, špeku soli a pepře, na prudkém plameni vše 5 minut dusíme.

  • 4

    Přidáme připravené ryby, po chvíli přidáme olihně, garnáty a na středním plameni je pod pokličkou 15 minut dusíme. V polovině této doby přilijeme uschovanou tekutinu z vaření mušliček a slávek. Několik minut před koncem dušení přidáme vyloupané slávky a mušličky. Hotovou polévku podáváme horkou a chceme-li, dáme k ní krajíčky chleba lehce opečené v troubě.

Komentáře k receptu