Orientální kuře s velkými krevetami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Máslo čerstvé
  • 25 g Med včelí
  • 1200 g Kuře
  • 2.5 g Hořčice v prášku
  • 25 ml Omáčka sójová
  • 5 ml Ocet Sherry
  • 25 ml Olej rostlinný
  • 12.5 ml Olej sezamový
  • 100 ml Salátový dresink
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Čínské koření
  • 4 ks Bageta
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 16 ks Krevety tygří - loupané
  • 4 ks Zelí čínské
  • 0.01 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 4581 kcal
  • Sacharidy 287 g
  • Tuky 163 g
  • Sodík 5383 mg
  • Bílkoviny 1015 g
  • Uhlovodany 166 g
  • Cholesterol 4449.3 mg
  • Draslík 2135.2 mg
  • Vláknina 25487.5 mg
  • Vitamín A 25487.5 mg
  • Vitamín B6 2.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 140.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vyloupeme 16 syrových velkých královských krevet, rozehřejeme máslo a nastrouháme muškátový oříšek. Vezmeme 4 kuřátka po 500-600 g, na pánvi s rozehřátým olejem je dozlatova opečeme, osolíme a opepříme. Potom je dáme do pekáče a přelité rozpuštěným máslem pečeme v troubě předehřáté na 190°C 15-20 minut. Z částečně vychladlých pečených kuřátek odřízneme prsa a stehna, prsa ponecháme vcelku, stehna v kloubu rozdělíme.

  • 2

    Vezmeme 8 malých baby hlávek čínského zelí (nebo 4 normální, rozpůlené podél) na pánvi se 2 lžícemi oleje rychle opečeme, pokapeme sójovou omáčkou a trochou dresinku se sójovou omáčkou a medem.

  • 3

    Polovinu krevet obalíme ve směsi soli a čínského koření pěti vůní (můžeme použít i kari koření). Druhou polovinu krevet dohladka rozmixujeme, přidáme bílek se špetkou soli a mixujeme znovu. Nakonec přilijeme smetanu, citronovou šťávu, přidáme muškátový oříšek, vše ještě spolu krátce rozmixujeme a hotovou pastu uložíme na 10 minut do chladničky ztuhnout. Našikmo pokrájíme 4 malé bagetky , plátky z jedné strany natřeme krevetovou pastou a obalíme je v sezamu. Krevetové toasty pak na pánvi s rozehřátými 2 lžícemi oleje opečeme. Nejprve opékáme potřenou stranou dolů, když začne sezam tmavnout, otočíme je a opečeme z druhé strany.

  • 4

    V koření a soli obalené celé krevety osmažíme po obou stranách, celkem 4-5 minut, v malém množství oleje.

  • 5

    Kousky kuřete promícháme s krevetami a čínským zelím a směs spolu s toasty rozdělíme na talíře. Servírujeme pokapané dresinkem.

  • 7

    Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]:

  • 8

    V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettou a majonézou.

  • 9

    Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme.

  • 10

    Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu.

Komentáře k receptu