Chřest osmažený s mušlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Olej olivový
  • 100 ml Soda jedlá
  • 1 ks Brambory
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 12 ks Chřest zelený
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.33 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 512 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 7157 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 137.1 mg
  • Draslík 351.9 mg
  • Vláknina 5332.5 mg
  • Vitamín A 5332.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce rozklepneme a použijeme z nich jenom žloutky. Bílky dáme stranou. Ke žloutkům přidáme olej a rozmícháme na majonézu. Přidáme tři rozmačkané stroužky česneku, z nichž jsme připravovali česnekový olej. Ten je určený pro ty, kteří nemají rádi česnekové aroma. Připravuje se tak, že neoloupané stroužky česneku - v našem případě 8 stroužků - vložíme do olivového oleje, aby byly úplně ponořené a potom hodinu vaříme. Česnek i s olejem pak přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici. Při výrobě oleje počítáme asi 2 stroužky česneku na osobu. Zbylý čtvrtý stroužek česneku bereme čerstvý a prolisujeme ho. Osolíme, opepříme a necháme, aby se vychladil.

  • 2

    Brambor uvaříme doměkka v osolené vodě, přidáme k němu mouku a sodovku. Vypracujeme z těchto ingrediencí těstíčko. Osušíme mušle. Očistíme chřest. Mušle i chřest obalíme nejprve ve vzniklém bramborovém těstíčku. Smažíme na pánvi s rozpáleným olejem. Ke smaženému chřestu a mušlím podáváme vyrobenou česnekovou majonézu.

Komentáře k receptu