Scampi po katalánsku
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 6 g Máslo čerstvé
 - 6 g Olej olivový
 - 250 g Rýže loupaná
 - 60 g Šunka dušená
 - 8 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 40 g Petržel - nať
 - 80 g Žampiony čerstvé
 - 20 g Bazalka
 - 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 150 g Paprika červená
 - 15 g Tymián čerstvý
 - 400 g Scampi
 - 50 ml Víno bílé
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 1 špetka Šafrán
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 2202 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 71 g
 - Cholesterol 256.6 mg
 - Draslík 718.8 mg
 - Vláknina 12061 mg
 - Vitamín A 12061 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 89.3 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli rozkrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, papriku zbavíme jádřince, nakrájíme na proužky, žampiony na plátky, šunku na malé kostičky, rajčata scedíme, bazalku a petrželku s lístky tymiánu posekáme na jemno.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme polovinu cibule, papriku, osmahneme, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku šafránu, zakryjeme pokličkou a dusíme do měkka.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme zbylou cibuli, šunku a osmahneme. Přiložíme scampi, orestujeme, přidáme žampiony, podlijeme vínem a dusíme, až se víno téměř odpaří. Ochutíme česnekem, tymiánem, bazalkou, přimícháme rajčata a dusíme, až se vyvaří veškerá tekutina.
 - 
                                4
Rýži z hrnce upravíme na talíře, doplníme směsí z pánve a podáváme posypané petrželkou.